Feb

08.

Srećan rođendan!

Na ovaj dan, pre DVADESET godina, rodio se SOLARIS! ... čitajte više

Dec

07.

Inferno rečima Milana Žurića!

Sjajna recenzija našeg kolege i lektora Inferna. ... čitajte više

Dec

05.

Novi Solarisov sajt!

Nakon dugo vremena konačno je Solarisov sajt dobio novo ruho. ... čitajte više

Avg

10.

Inferno na srpskom!

Nešto više od dva meseca je prošlo otkako je izašao novi roman Dena Brauna - Inferno. ... čitajte više

Tajna Dena Brauna!

Ukoliko bismo se odlučili za neutralan pristup, objektivan i reporterski ton, vest bi glasila otprilike ovako: Četiri godine nakon prethodnog romana Izgubljeni simbol, jedan od najčitanijih svetskih autora, Den Braun, podario je vaskolikoj čitalačkoj publici novi punokrvni bestseler, roman prepun majstorski stvorene i vođene napetosti – Inferno, na srpskom jeziku u izdanju Solarisa. Na ovakvu osnovu slobodno dodajte, po vlastitom ukusu i čitalačkom temperamentu, još i poneki uobičajeni epitet ili oveštalu bombastičnu sintagmu zgodnu da bude prikačena samoj knjizi ili autoru, i imate, naizgled, još jednu udarnu vest sa prozvodne trake svetske izdavačke i, budimo hrabri pa dodajmo, književne industrije. Samo naizgled. Budući da je još od objavljivanja Anđela i Demona autor postao jedinstven svetski književni fenomen, da bi tu poziciju samo potvrdio apsolutnim i do tada nezapamćenim globalnim uspehom Da Vinčijevog koda, koji ga je ustoličio na mestu jednog od najčitanijih pisaca u istoriji svetske književnosti, novi roman Dena Brauna možda je zgodna prilika da se svaki čitalac na brzinu zapita šta je to po čemu se bestseleri iz Braunove književne radionice izdvajaju iz nepreglednog mora onoga što se najopštije naziva savremena svetska književna produkcija. Odgovora će biti onoliko različitih, koliko je raznolika osetljivost našeg "književnog nepca", ali će i ovlašna analiza potvrditi izuzetan značaj Dena Brauna i, recimo tako, one struje u modernoj beletristici čiji je on najupečatljiviji predstavnik, a to su dramatični trileri koji donose nov i neočekivan pogled na svet, istoriju religije, dogme i umetnosti.

Inače, predstaviti u nekoliko reči najčitanijeg pisca današnjice i njegovo novo, nestrpljivo očekivano delo, za brojne marketinške stručnjake verovatno predstavlja ekvivalent "zlatne koke", pravu poslasticu školskog slučaja komercijalne promocije knjige i njenog autora. Ovoga puta bismo mogli malo da se odmorimo od reklamerskih fraza kako bismo pokušali da uživamo u književnom delu bez predstavki i oslobođeno uskog konteksta kojim je sve nekako unapred određeno u savremenom umreženom svetu intenzivno nabijenom senzacijama i primerima tzv. "potrošačkog stila" razmišljanja. Ukoliko bismo otkrili bilo koji detalj zapleta, delovalo bi to kao da donekle kvarimo iznenađenje i nudimo samo jedan preovlađujući način percepcije ove knjige. Ostavimo iznenađenje majstoru iznenađenja.

Da se nadovežemo na uvodnu "udarnu" vest, i nastavimo u sličnom maniru, stigli bismo do efektnih i dramatičnih najava koje su na granici filmskog, medijskog i književnog marketinga, pa bismo tako za ljubitelje i verne obožavaoce Dena Brauna na sva usta izvikivali: "Nova senzacija majstora uzbuđenja! Pridružite se Robertu Langdonu u njegovoj novoj avanturi!" i slično, što nas opet dovodi na priču sa početka o mogućim začinima u vidu epiteta kad govorimo o ovoj knjizi. Isto tako, armija ostrašćenih kritizera Dena Brauna, takođe bi imala šta da kaže, u svom takođe "bombastičnom" stilu, ne mogavši autoru ni dan-danas da oprosti njegovo zadiranje na polje dogmi Katoličke crkve ili promovisanje drugačijeg, alternativnog, pogleda na zapečaćenu verziju svetske istorije, tako uspešno dato u Da Vinčijevom kodu, inače napisanom pre deset godina.

Ako pređemo na stvar, pomenimo samo neizostavan podatak da je roman "Inferno" odmah nakon objavljivanja, sasvim očekivano, zaseo na sam vrh najznačajnijih svetskih top-lista bestselera, da je ponovo, i to odmah po izlasku knjige iz štampe, najavljeno snimanje filma po predlošku knjige, u režiji Rona Hauarda, i sa dobro poznatim Tomom Henksom u ulozi neodoljivog i nenadmašno dovitljivog profesora Roberta Langdona, navedimo potom i statističke podatke o broju prodatih štampanih i elektronskih izdanja Inferna, ali ponovo nećemo biti ni na tragu "tajne" koja se krije iza uspeha Dena Brauna, tajne koju mnogi pokušavaju da "provale" kako bi zajahali na talasu popularnosti i stvorenog književnog senzibiliteta kod najšire svetske publike.

Ono što odlikuje stvaralački postupak Dena Brauna, svakako je uspešan spoj spisateljskog umeća, majstorsko vladanje svim premisama žanra, autentičan i nepogrešiv osećaj za vođenje zapleta i građenje atmosfere iščekivanja i napetosti, vrhunska akciona filmičnost njegovih scena, kao i ono "nešto", njemu svojstveno, što se može pratiti iz knjige u knjigu – zavodljiv spoj manje poznatih činjenica i novog tumačenja istorije.
Dakle, evo promotivnog poziva, bez ijednog promotivnog slogana...
Doživite ponovo književnu magiju Dena Brauna i osetite uticaj koji je Danteova Božanstvena komedija izvršila na sveukupnu istoriju svetske književnosti, uronite u umetnošću okupan svet renesansne i moderne Firence, Venecije i zamamnog Istanbula.
A pre svega, spremite se da vas Inferno razdrma, zavede, očara i natera da svet posmatrate drugačijim očima nego pre čitanja knjige, što je odvajkada i bio smisao komunikacije na relaciji pisac–čitalac, i svrha književnog stvaralaštva i čitalačkog uživanja.

Ova recenzija je objavljena na više portala i blogova, a evo linka do jednog od njih - Kuvarancije